1. Home
  2. Welke processor heb ik nodig?

Welke processor heb ik nodig?

Welke processor laptop

Welke processor heb ik nodig?

Welke processor heb ik nodig? Welke processor past het beste bij mijn wensen? Wij helpen je graag met het vinden van de juiste processor.

De processor is een onmisbaar onderdeel van een laptop en verantwoordelijk voor alle berekeningen die in een laptop plaatsvinden. Het is de grootste en belangrijkste chip van waaruit alles wordt aangestuurd. Daarmee is de rekenkracht van de processor voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor de prestaties van je laptop. Hoe hoger de snelheid van de processor, des te meer berekeningen deze per seconde kan doen en dit je laptop juist snel of langzaam maakt. Bij de specificaties van een pc of laptop staat de processor meestal in het Engels vermeld als CPU (Central Processing Unit).

 

De snelheid van een processor

De snelheid van een processor wordt bepaald door een aantal verschillende factoren. Iedere processor bestaat uit een aantal kernen. Vroeger bestond een CPU uit één kern, maar tegenwoordig heeft vrijwel iedere CPU minimaal twee kernen (dual-core), die zorgen voor een hogere snelheid. Ook processoren met vier kernen (quad-core) of zelfs zes kernen (hexa-core) zijn verkrijgbaar. Een laptop die veel moet gaan rekenen, zoals bij videobewerken, het renderen van 3D-beelden of het spelen van games, heeft veel baat bij zoveel mogelijk kernen. Voor regulier gebruik, zoals internetten, bankieren, mailen en films kijken biedt een dual-core processor vaak al ruim voldoende rekenkracht.

Intel processor - welke processor heb ik nodig

Het voordeel van meerdere cores (processorkernen)

Het grote voordeel van meerdere processorkernen is dat meerdere taken tegelijk kunnen worden uitgevoerd. Simpel gezegd: een quad-core CPU kan met maar liefst vier taken tegelijk bezig zijn. Ook de kloksnelheid van een processor is bepalend voor de snelheid. Het geeft aan hoeveel van de bovenstaande taken de processor in één seconde kan uitvoeren. Deze snelheid wordt uitgedrukt in Gigaherz (GHz). Die snelheid ligt tegenwoordig tussen de 1 en 4 GHz. Hoewel de CPU voor een groot deel de snelheid van een laptop bepaalt, speelt ook de hoeveelheid intern geheugen en het soort harde schijf een rol.

Welke processor is geschikt?

De twee bekendste merken processoren voor computers zijn Intel en AMD. Een laptop met CPU van Intel is meestal wat duurder, maar ook sneller. De processoren van AMD zijn in verhouding goedkoper en bieden quad-core processoren aan. De grafische chips in de processoren van AMD zijn iets krachtiger. Toch zijn de Intel Core i-processoren op dit moment het populairst. Deze processoren worden zowel voor desktop computers als laptops toegepast. De Intel Core i-serie bestaat uit vier verschillende varianten: de i3, i5, i7 en i9-processor. De Intel Core i9-processor is het allersnelst en op dit moment alleen verkrijgbaar in het duurdere segment.

Welke snelheid processor heb ik nodig?

Op dit moment koop je een laptop meestal met een Intel Core i5 of i7-processor. Een laptop met i5-processor is geschikt voor het kijken van films, internetten, e-mailen en tekstverwerking en fotobewerking.

Om op een prettige manier foto’s te bewerken en matig intensieve programma’s te runnen, is een AMD 7 of een Intel Core i5 een goede keuze. Let hierbij ook op het werkgeheugen, dat minimaal 4 GB groot moet zijn, wij bevelen 8 GB aan. Een snelle CPU die vervolgens moet werken met weinig werkgeheugen, haalt niet alles uit zijn eigen mogelijkheden. Voor wie graag video’s wil bewerken of games speelt is een snelle processor een vereiste. Denk hierbij dus zeker aan een Intel Core i7, in combinatie met minimaal 8-16 GB intern geheugen.

Laptop informatie

Laptopkiezen.nl

Hi! Wij helpen je graag met het vinden van de perfecte laptop! Het kiezen van een nieuwe laptop kan een uitdaging zijn. Welke laptop past bij mij? Aan de hand van je wensen kan je zien welke laptop het beste bij je past. Daarnaast vind je een schat aan informatie, over bijvoorbeeld het RAM geheugen en processors.

Coolblue laptopkiezen
Populaire laptops
Intel core i5 processor laptop
Wat is een Intel Core i5 processor? Wat betekent het wanneer uw computer een i5-processor heeft? Wat zijn de specificaties?…
Menu