1. Home
  2. Wat is RAM geheugen?

Wat is RAM geheugen?

Ram geheugen laptop

Wat is RAM geheugen?

Wat is RAM geheugen? Het is een vraag die wij vaak ontvangen. Aan de hand van het aantal GB’s kan je de snelheid aflezen. Wat is RAM geheugen, hoe werkt het en wat is het verschil? Op deze pagina wordt alles uitgelegd.

Bekijk op coolblue.nl:

 

RAM geheugen laptop

RAM geheugen laptop

  • 4 GB
  • 8 GB
  • 16 GB
  • 32 GB

Hoe werkt RAM geheugen?

Het RAM geheugen is een tijdelijke opslag waar de processor tijdelijke bestanden in opslaat. Taken zoals het openen van een tekstverwerkingsprogramma of fotobewerkingsprogramma, of het openen van een webpagina worden tijdelijk opgeslagen. Gebruik je veel, zware programma’s, dan is het aan te raden om een groot RAM geheugen te kiezen, er zijn dan namelijk veel tijdelijke bestanden (processen / taken). Een te klein geheugen zorgt ervoor dat een laptop traag wordt doordat het geheugen niet alle taken tegelijk aankan. Andere benamingen zijn “werkgeheugen” of “intern geheugen”.

Het besturingssysteem en programma’s werken sneller, en blijven sneller werken, mede door een hoger RAM geheugen.

Hoe lang blijven bestanden bewaard in het RAM geheugen? Tijdelijk, alleen tijdens het gebruik, nadat je de laptop hebt afgesloten wordt alles gewist. Op een harde schijf blijven bestanden altijd staan zodra deze zijn opgeslagen.

Waar staat de afkorting RAM voor? De volledige naam is Random Acces Memory.


Te weinig RAM geheugen

Wat gebeurt er als mijn laptop te weinig RAM geheugen heeft? Het werkgeheugen zorgt ervoor dat programma’s snel kunnen draaien, dat het openen snel gaat en bijvoorbeeld een tekstverwerkersprogramma onthoudt wat je aan het typen bent. Heb je te weinig RAM geheugen, bijvoorbeeld door een verouderde laptop, dan heeft je laptop meer tijd nodig om alle taken te volbrengen. Het duurt daardoor langer voordat een programma is opgestart. Zware programma’s kunnen mogelijk vastlopen doordat het RAM geheugen het aantal processen niet aankan.

Type geheugen laptop

RAM geheugen laptop

Iedere laptop heeft een RAM geheugen. Het type voor laptops is SODIMM. Dit geheugen heeft een formaat dat in een laptop past.

Hoeveel RAM geheugen heb ik nodig?

Ben je op zoek naar een nieuwe laptop en wil je weten hoeveel werkgeheugen voor jou het meest geschikt is? Aan de hand van een aantal voorbeelden kan je inschatten welke laptop met een bepaald RAM geheugen aan jouw wensen voldoet.

 

Laptop 4 GB

Laptop 4 GB RAM GEHEUGEN

Geschikt voor tekstverwerken, surfen, video’s, etc. Het wordt echter aangeraden om te kiezen voor 8 GB voor een betere stabiliteit.

Bekijk 4 GB laptops >>

Laptop 8 GB

Laptop 8 GB RAM GEHEUGEN

Tevens geschikt voor het bewerken van foto’s en video’s.

Bekijk 8 GB laptops >>

Laptop 16 GB

Laptop 16 GB RAM GEHEUGEN

Tevens geschikt voor het spelen van games.

Bekijk 16 GB laptops >>

Laptop 32 GB

Laptop 32 GB RAM GEHEUGEN

Tevens geschikt voor (VR) games en het spelen van games in de hoogste kwaliteit / resolutie.

Bekijk 32 GB laptops >>

Laptop informatie

Laptopkiezen.nl

Hi! Wij helpen je graag met het vinden van de perfecte laptop! Het kiezen van een nieuwe laptop kan een uitdaging zijn. Welke laptop past bij mij? Aan de hand van je wensen kan je zien welke laptop het beste bij je past. Daarnaast vind je een schat aan informatie, over bijvoorbeeld het RAM geheugen en processors.

Coolblue laptopkiezen
Populaire laptops
Intel core i5 processor laptop
Wat is een Intel Core i5 processor? Wat betekent het wanneer uw computer een i5-processor heeft? Wat zijn de specificaties?…
Menu