1. Home
  2. Wat is het verschil tussen een HDD en SSD

Wat is het verschil tussen een HDD en SSD

Verschil HDD en SSD

Je laptop kan zijn voorzien van een Hard Disk Drive (HDD) of een Solid State Drive (SSD). Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen beide? Is een Solid State Drive beter dan een Hard Disk Drive en welke is het snelste? Hieronder lees je meer informatie zodat je precies weet of je voor een HDD of een SSD moet gaan.

Wat is een SSD?

Een SSD schijf is een schijf die geen bewegende onderdelen heeft. De term schijf is dan eigenlijk ook niet de juiste. Een Solid State Dive bevat namelijk geen schijf maar is opgebouwd door middel van Flash geheugenchips. Hierdoor kan deze tot wel 4x sneller werken dan een HDD.

Verschil SSD en HDD

Wat is een HDD?

De meest bekende harde schijf ie een HDD. Deze Hard Disk Drive bevat in tegenstelling tot de Solid State Drive wel een echte schijf. De meeste HD schijven bevatten er zelfs meerdere boven elkaar. Deze schijf draait hard rond en een arm leest wat er is opgeslagen. Op een HDD kun je meer opslaan dan op een SSD.

Verschil HDD en SSD

Verschillen HDD en SSD

Een Hard Disk Drive of een Solid State Drive gebruik je voor de opslag van je bestanden op je laptop. Je kunt deze schijven ook gebruiken voor desktops, game consoles of voor een NAS. De enige overeenkomst tussen beide schijven is dat ze allebei worden gebruik voor opslag. Er zitten namelijk grote verschillen tussen een HDD en een SSD.

Het grootste verschil zit hem in het feit dat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Het RAM geheugen van je laptop of desktop heeft dit ook niet. Een Hard Disk is voorzien van vele bewegende onderdelen en echte schijven waarop de bestanden worden opgeslagen. Deze bewegende onderdelen zorgen er ook voor dat het een kortere levensduur heeft dan een SSD. In de onderstaande tabel kun je goed de verschillen tussen een Hard Disk Drive en Solid State Drive bekijken.

  Hard Disk Drive (HDD) Solid State Drive (SSD)
Snelheid Lager (maximaal 160 MB/s) Hoger (Maximaal 3000 MB/s)
Opslagcapaciteit Hoger (Maximaal 18TB) Lager (Maximaal 8 TB)
Geluidsproductie Hoger Lager
Energieverbruik Hoger Lager
Prijs Lager Hoger

Zoals in bovenstaande tabel te zien is zijn er grote verschillen tussen een HDD en SSD. Het is afhankelijk van je persoonlijke behoefte waar je voorkeur naar uit gaat. Kun je het beste een laptop kiezen met een HDD of SDD? Daarover lees je hieronder meer informatie.

Snelheid Hard Disk Drive en Solid State Drive

De snelheid tussen beide is erg verschillend. Doordat een Hard Disk Drive moet ‘zoeken’ naar de bestanden duurt het langer voordat je laptop is opgestart en het is ook trager met het verwerken van bestanden. Bij grote bestanden is dit goed te merken. Ter vergelijking: Een laptop met een SSD schijf kan tot wel 60 seconde sneller opstarten dan een laptop met een HDD.

Om het verschil in snelheid tussen een HDD en een SSD nog beter uit te leggen kun je hieronder enige specificaties bekijken. Je ziet direct dat een solide schijf een veel hogere snelheid heeft dan een harde schijf.

Snelheid Hard Disk Drive: Maximaal 160 MB/s
Snelheid Solid State Drive: Maximaal 3.000 MB/s

Verschil in opslagcapaciteit

Tot nu toe is een SSD op vele vlakken een betere variant van de HDD. Maar zijn er dan ook nadelen? Ja. Dit heeft met name te maken met de opslagcapaciteit. Een Hard Disk Drive kan tot wel 16TB per schijf opslaan terwijl de meeste SSD’s maximaal 4TB kunnen opslaan. Let wel dat deze techniek steeds verder ontwikkeld en binnen enkele jaren zal het verschil in opslagcapaciteit dan ook zijn verdwenen. Het enige verschil dat dan nog over blijft is de prijs. Voor een SSD kun je, afhankelijk van het merk en model, tot wel 6 keer meer betalen dan voor een HDD met dezelfde opslagcapaciteit. Bekijk hier hoeveel opslagruimte je nodig hebt voor je laptop.

Laptop kiezen met een HDD of SSD?

De vraag blijft nu, moet je kiezen voor een laptop met een HDD of een SSD? Gelet op bovenstaande is een SSD betrouwbaarder, sneller, zuiger en stiller dan een HDD. Echter zit er wel een groot prijsverschil in. Is dit de moeite waard? Wij zijn van mening van wel. Een SSD is daarnaast ook kleiner en lichter waardoor de laptop ook minder zwaar en warm wordt.

De ontwikkeling van de Solid State Drive gaat erg snel. Het grote prijsverschil wordt dan ook steeds minder groot. Als je genoegen neemt met een laptop met een SSD van 1TB dan is het prijsverschil al bijna te verwaarlozen. Dan is de keuze voor een laptop met een SSD schijf al snel gemaakt.

Laptop informatie

Laptopkiezen.nl

Hi! Wij helpen je graag met het vinden van de perfecte laptop! Het kiezen van een nieuwe laptop kan een uitdaging zijn. Welke laptop past bij mij? Aan de hand van je wensen kan je zien welke laptop het beste bij je past. Daarnaast vind je een schat aan informatie, over bijvoorbeeld het RAM geheugen en processors.

Coolblue laptopkiezen
Populaire laptops
Intel core i5 processor laptop
Wat is een Intel Core i5 processor? Wat betekent het wanneer uw computer een i5-processor heeft? Wat zijn de specificaties?…
Ram geheugen laptop
Wat is RAM geheugen? Wat is RAM geheugen? Het is een vraag die wij vaak ontvangen. Aan de hand van…
Menu