1. Home
  2. Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

Hoeveel opslagruimte heb ik nodig in mijn laptop

Om bestanden of programma’s op te slaan heb je opslagruimte nodig. Hoeveel opslagruimte je minimaal nodig hebt is afhankelijk van het doel waarvoor je de laptop gaat gebruiken. De minimale hoeveelheid opslagruimte voor je laptop kun je op deze pagina bekijken. In veel gevallen kun je beter te ruim kiezen dan te krap. In sommige gevallen kun je het geheugen niet uitbreiden of vergroten.

Waarvoor heb ik opslagruimte nodig?

Het opslaan van bestanden zoals foto’s, video’s, muziek of tekstbestanden doe je op de harde schijf van je laptop. De hoeveelheid opslagruimte bepaalt hoeveel je van deze bestanden kunt opslaan voordat het geheugen vol is. De laptop kan dan traag worden en je kunt geen nieuwe bestanden meer opslaan. Ook kunnen updates niet worden gedownload omdat er onvoldoende vrije opslaggeheugen beschikbaar is. Zoals je kunt lezen heb je het opslaggeheugen voor verschillende redenen nodig.Bij veel laptops kun je achteraf geen wijzigingen meer doen in de hoeveelheid opslaggeheugen. Voordat je een nieuwe laptop gaat aanschaffen is het daarom verstandig om hier goed op te leggen. Hoeveel opslagruimte je nodig hebt lees je verderop deze pagina meer informatie over.

Welke soorten opslagruimte zijn er?

Het opslaan van bestanden kan op twee soorten schijven. De bekende harde schijf, ook wel bekend als de HDD maar ook op een solide schijf. Dit is een Solid State Drive en wordt ook wel SSD genoemd. Wil je weten wat de verschillen tussen beide zijn? Hier lees je de verschillen en overeenkomsten van de SSD en HDD schijven.

 

Hoeveel opslagruimte heb ik nodig

 

SSD of HDD

Veel laptops worden tegenwoordig verkocht met een SSD schijf. Dit is een vaste schijf die, in tegenstelling tot de harde schijf niet ronddraait. Hierdoor is de SSD sneller, stiller, energiezuiniger en is er minder slijtage. Een nadeel is dat deze schijf duurder is dan een harde schijf. De snelheid van een Solid State Drive weegt in bijna alle gevallen op tegen de meerprijs. Een aanrader dus.

Hoeveel opslagruimte heb je nodig?

Bij de keuze van een nieuwe laptop is het belangrijk om te weten hoeveel opslagruimte je nodig denkt te hebben. Zoals eerder gezegd kun je dit naderhand niet altijd uitbreiden of verwisselen. Hoeveel opslagruimte je laptop nodig heeft is grotendeels afhankelijk van het doel waarvoor je deze gaat gebruiken. Is het om enkel tekstbestanden op te verwerken en sla je deze vervolgens op in een Cloud of netwerkomgeving of sla je de documenten lokaal op? Bij deze laatste is het belangrijk dat je over voldoende opslagruimte beschikt.

Fotobewerking

Wie een mooie fotocamera heeft en daarmee foto’s in hoge resolutie maakt wil deze het liefst allemaal bewaren. Een laptop voor fotobewerking is vaak voorzien van een grote harde schijf. Je zult al snel merken dat je een hoop data aan het verzamelen bent. Hoe groter de foto in pixels is, hoe groter de foto in MB’s ook wordt en hoe meer opslagruimte je nodig hebt. het is dan ook aan te raden om minimaal 1 TB opslagruimte te kiezen. Heb je achteraf toch te weinig ruimte? Je kunt altijd gebruik maken van een externe harde schijf. Je moet deze vervolgens wel meenemen wat niet altijd even handig is. In de onderstaande tabel kun je bekijken hoeveel opslagruimte je nodig hebt voor fotobewerking van hoge resolutie foto’s

Videobewerking

Naast foto’s kun je ook aan videobewerking doen. Deze bestanden zijn nog eens vele malen groter dan een losse foto waardoor voldoende opslagruimte extra belangrijk is. Een goede laptop voor videobewerking is niet alleen voorzien van een grote harde schijf, hij is ook erg snel. Een SSD van minimaal 2 TB is dan ook zeker aan te raden.

Gamen

Voor wie de laptop gebruikt voor gamen weet dat updates van spellen steeds groter worden. Een update van 50 GB of meer is al geen uitzondering meer. Naast een snelle internetverbinding is het ook belangrijk dat je voldoende opslagruimte beschikbaar hebt. Zonder de nieuwste update kun je namelijk niet meer gamen. Net als bij fotobewerking is een game laptop met minimaal 1 TB opslagruimte aanbevolen.

In de onderstaande tabel kun je de hoeveelheid opslagruimte je nodig hebt voor het opslaan van foto’s video’s en muziek. Let wel op dat deze aantallen kunnen verschillen doordat er op een laptop ook een besturingssysteem wordt geïnstalleerd en er ruimte gereserveerd moet worden voor updates.

1 TB 2 TB 3 TB 4 TB
100 – 120 Full HD films 200 – 240 Full HD films 300 – 360 Full HD films 400 – 480 Full HD films
20.000 – 25.000 foto’s 40.000 – 50.000 foto’s 60.000 – 75.000 foto’s 80.000 – 100.000 foto’s
18.000 uur muziek 36.000 uur muziek 54.000 uur muziek 72.000 uur muziek

Hoeveel opslagruimte voor je nieuwe laptop

De centrale vraag was, hoeveel opslagruimte heb ik nodig voor mijn nieuwe laptop? Dit is sterk afhankelijk van het doel waarvoor je de laptop gaat gebruiken. Gebruik je hem voor zakelijke doeleinden en zit je grotendeels op een zakelijk netwerk dan zul je lokaal geen bestanden opslaan. Je kunt dan genoegen nemen met een minder grote harde schijf. Echter, gebruik je de laptop voor lokaal werken, fotobewerking, filmbewerking, gamen of een combinatie van dit alles? Dan kom je al snel opslagruimte te kort. Hoeveel opslagruimte je nieuwe laptop nodig heeft is daarnaast ook nog van invloed op de toekomst. Foto’s, video’s en games zullen steeds groter en zwaarder worden waardoor er meer opslagruimte nodig is. We raden dan ook aan om minimaal 1 TB opslagruimte te kiezen. Hierdoor kun je jaren lang veel bestanden opslaan zonder dat je laptop traag wordt of niet meer kan worden geüpdatet.

 

Laptop informatie

Laptopkiezen.nl

Hi! Wij helpen je graag met het vinden van de perfecte laptop! Het kiezen van een nieuwe laptop kan een uitdaging zijn. Welke laptop past bij mij? Aan de hand van je wensen kan je zien welke laptop het beste bij je past. Daarnaast vind je een schat aan informatie, over bijvoorbeeld het RAM geheugen en processors.

Coolblue laptopkiezen
Populaire laptops
Intel core i5 processor laptop
Wat is een Intel Core i5 processor? Wat betekent het wanneer uw computer een i5-processor heeft? Wat zijn de specificaties?…
Menu